Kita Hanyalah Hamba

Sesungguhnya...

tiada harapan selain ALLAH...
tiada idola selain RASULULLAH...
tiada kata seindah AL-QURAN...
tiada jalan selurus AS-SUNNAH...
tiada perjuangan selain ISLAM.

Tuesday, May 7, 2013

Beliau yang bernama 'Hamba'...Bismillahirrahmanirrahim.

Coretan istimewa ini, saya petik dari laman fb MY NETWORKS.
Moga ianya menjadi pengabadian dihati. 
Menjadi sanjungan disanubari.
Moga tiap jasa yang ditaburinya mendapat balasan Syurga Allah SWT. 

Beliau pinjaman istimewa dari Allah buat kita.
Jom, sama-sama kita layari kehidupan pemimpin yang sentiasa meletakkan Allah dihatinya.****************************************


Beliau berusia 82 Tahun...

Dilahirkan pada tahun 1931 di Kampung Pulau Melaka, Kota Bharu. Beliau merupakan anak kedua daripada sembilan orang adik-beradik. Hasil perkongsian hidup dengan isterinya, iaitu Tuan Sabariah Binti Tuan Ishak, beliau dikurniakan 10 orang cahaya mata (5 lelaki dan 5 perempuan).

Sebelum menjadi Menteri Besar, beliau adalah seorang guru agama yang aktif. Beliau pernah mengajar di Sekolah Menengah Agama Tarbiyyah Mardiah, Sekolah Menengah Agama Darul Anwar dan Sekolah Menengah Maahad Muhammadi yang kesemuanya terletak di Kelantan. Maka tidak hairanlah beliau lebih mesra dengan gelaran 'Tuan Guru' di kalangan rakyat Malaysia. Malah sehingga kini, beliau masih lagi aktif menyebarkan ilmu-ilmu Islam kepada masyarakat. Pada hampir setiap pagi, beliau akan menjadi imam kepada Solat Subuh dan kemudiannya memberikan kuliah ringkas di sebuah masjid yang terletak hanya beberapa langkah sahaja dari rumahnya.

Beliau sentiasa dikenali sebagai seorang Menteri Besar yang paling zuhud dan warak. Pada hampir setiap masa, beliau sentiasa dilihat dalam keadaan berjubah dan berserban. Beliau mengaku bersolat dalam keadaan gelap apabila berada di dalam pejabatnya kerana tidak mahu menggunakan duit kerajaan untuk kepentingan dirinya. Rumahnya pula hanyalah sebuah rumah kampung biasa seperti yang dimiliki oleh rakyat kebanyakan. Rumahnya tidak berpagar sama sekali dan tiada pengawal keselamatan yang diupah untuk menjaganya.

Pada tahun 2008, Gerakan Rakyat Anti Korupsi (GERAK) telah menganugerahkan beliau sebagai Menteri Besar yang memiliki rekod paling bersih di Malaysia. Anugerah itu diberikan sebagai menghargai usaha beliau menentang gejala rasuah sepanjang mentadbir Kelantan selama hampir 18 tahun.

Pada tahun 2009, beliau diletakan diantara 50 tokoh Islam berpengaruh didunia dan disenaraikan dalam buku berjudul "The 500 Most Influential Muslims".

Politik Beliau Yang Menarik yang Perlu Anda Semua Mengetauinya:

Pada pilihan raya umum Malaysia kali ke-12, beliau bersemuka dengan Datuk Dr Nik Mohd Zain Omar yang bertanding di atas tiket Barisan Nasional (BN) di kawasan DUN yang sama. Secara peraturannya, Beliau (PAS) sudah boleh menang tanpa bertanding pada hari penamaan calon apabila lawannya itu terlupa untuk menurunkan tandatangannya pada borang penamaan calon. Namun beliau tidak mahu menang dengan cara begitu lalu meminta calon BN itu menandatangani semula borang pencalonan tersebut. Keputusan pilihan raya kali ini menyaksikan Nik Aziz menang dengan majoriti undi yang lebih besar, iaitu 4,249.

Beliaulah Menteri Besar Kelantan Darul Naim iaitu Tuan Guru Dato' Bentara Setia Haji Nik Abdul Aziz Bin Nik Mat. 


Hari ini, pada tangga 6 Mei 2013, Tuan Guru Nik Aziz memutuskan untuk bersara daripada memegang jawatan tersebut, dimana kerajaan negeri dibawah kepimpinan PAS memerintah Kelantan sejak tahun 1990.

Bagaimanapun difahamkan, beliau akan terus kekal sebagai Musyidul Am Pas.. Insyaa Allah.

Subhanallah..

Moga Allah redha seluruh perjalanan dunianya hingga ke Syurga... aamiin, aamiin Ya Rabbal'aalamiin.

3 comments:

Hazirah Abdul Kadir said...

Subhanallah...bergenang air mata.....sebak dihati hanya Allah shj yg tahu..terima kasih m.ngah ats prkongsian.... <3

aZRINa Abu Bakar said...

:'( ~ 2 3 hari ni, mengingatkan Tuan Guru dihati saja mngundang sebak.. Persaraannya terasa spt kehilangan sebutir permata..

ساريده سنين said...

Assalamualaikum...

Subhanallah...semoga Tuan Guru sentiasa mendapat keredhaan dari Allah swt...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...